Home

Achtergrond

WOZ-waarde mestsilo niet voldoende door inspecteur onderbouwd

De gemeente had volgens een boer de WOZ-waarde van zijn mestsilo’s te hoog vastgesteld. Hij maakte bezwaar, maar dat werd door de gemeente afgewezen. In beroep werd de boer door de rechter wel in het gelijk gesteld. De onderbouwing van de belastinginspecteur was namelijk onvoldoende.

De WOZ-waarde van de mestsilo’s was door de gemeente De Wolden vastgesteld op € 67.613,= en € 63.983,=. Na bezwaar van de boer werd de waarde verlaagd naar € 54.000 en € 50.370,=. Ook hier kon hij niet mee akkoord gaan en ging in beroep.

De mestsilo’s zijn beiden 1978 kubieke meter groot. Volgens de boer zelf ligt de waarde van de mestsilo tussen de €9 en € 14 per kuub. Dat is inclusief ondergrond. De ambtenaar onderbouwt zijn waarde met een agrarische fotowijzer met normbedragen ten aanzien van taxaties van mestsilo’s. De waarde-indicatie in de fotowijzer gaat echter per vierkante meter, en komt dus niet overeen met de berekening naar kuubs. De rechter accepteerde de fotowijzer dan ook niet. De ambtenaar voerde ook aan dat hij een taxateur een rapport had laten opstellen, maar had deze niet in het geding gebracht. De rechter concludeerde dan ook dat de ambtenaar niet had voldaan aan zijn bewijslast en stelde de waarde vast op € 27.500,= per mestsilo.

Uit deze uitspraak blijkt ook weer dat een gedegen opgesteld taxatierapport, waarbij wordt uitgegaan van de juiste uitgangspunten, van doorslaggevende betekenis kan zijn.

Meer informatie mestopslag

Of registreer je om te kunnen reageren.