Home

Achtergrond

Versoepelde normen roséklaveren maken forfaitaire Minas-aangifte interessanter

De forfaitaire normen voor rosékalveren zijn versoepeld. De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een voorstel van de SGP aangenomen waarin dit staat. Voor rosékalverhouders wordt het hierdoor aantrekkelijker het forfaitaire spoor te volgen in plaats van de verfijnde aangifte. Dat scheelt een hoop papierwerk.

Omdat forfaitaire aangifte voor de meeste kalverhouders nadelig uitpakte, deden vrijwel de meeste verfijnde aangifte. Maar hier komt een hele administratieve rompslomp bij kijken. Daarnaast moet alle afgevoerde mest gewogen en bemonsterd worden.

De normen nieuwe worden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 van kracht. Afhankelijk van de andere op het bedrijf aanwezige diersoorten, is het dus verstandig te kijken welke aangifte voor de individuele veehouder het meest interessant is. Het nadeel van forfaitaire aangifte is dat er geen saldo’s kunnen worden verrekend.

Nieuwe pagina 1
Nummer diercatagorie Omvang van de mestproductie per dier van de onderscheiden diercatagorieën per jaar, uitgedrukt in kilogrammen

    fosfaat

     stikstof

Rosévleesproductie nieuw oud nieuw oud
- van startkalf tot vleeskalf
   (3 tot 8 mnd)
116 11,1 15,7 31,9 35,9
- vleeskalf (0-8 mnd) 117 8,7 11,2 25,5 27,4

Meer informatie Wijziging van de Meststoffenwet met nieuwe normen

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.