Home

Achtergrond

Perceel in 1999 in gebruik voor substraatteelt, valt niet onder vrijstelling OZB

Tuinbouwgrond welke alleen wordt gebruikt voor teelt in de volle grond, viel tot 1 januari 2000 in principe onder de vrijstelling voor agrarisch gebruik voor de onroerendezaakbelasting. Dat was in deze zaak echter slechts gedeeltelijk het geval, waardoor er toch het volle pond aan OZB betaald moest worden. Vanaf begin 2000 geldt de vrijstelling echter ook als er substraatteelt plaatsvindt.

Onderstaande zaak speelde zich dus voor 1 januari 2000 af. Per die datum is de wet namelijk gewijzigd en valt teelt in de volle grond (cultuurteelt) en substraatteelt namelijk beiden onder de agrarische vrijstelling voor de onroerendezaakbelasting.

In deze zaak ging over belasting tijdvak 1999. De tuinder gebruikte het perceel grond van juni tot en met november chrysantteelt, welke plaatsvindt in de volle grond (cultuurteelt). Dus zou het perceel onder de vrijstelling vallen. Van december tot en met mei vond er echter geraniumteelt op doek (substraatteelt) plaats. Voor deze periode zou het dus niet onder de vrijstelling vallen. Daarom legde de gemeente Naaldwijk ook een aanslag op voor het gehele jaar. Zoals bij alle waardering voor de Wet onroerende zaken, welke ten grondslag ligt aan de onroerendezaakbelasting, geldt de toestand op 1 januari van het jaar als maatstaf. In dit geval werden er op dat tijdstip dus geraniums geteeld op doek, dus substraatteelt, waardoor de vrijstelling voor agrarisch gebruik niet op ging.

De tuinder ging in beroep bij de Hoge Raad, maar ook deze volgde dezelfde redenering als de rechtbank.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.