Home

Achtergrond 203 x bekeken

Noord-Nederlandse boeren hard getroffen door nieuw EU-beleid

De inkomens op bedrijven in het Noorden zullen fors dalen als gevolg van het nieuwe EU-landbouwbeleid. Melkveebedrijven gaan er 20 tot 30% op achteruit, voor gespecialiseerde graanbedrijven zal het inkomen zo’n 7 tot 11% dalen en voor de bedrijven met zetmeelaardappelen daalt het inkomen zo’n 9 tot 13%. Dat blijkt uit een rapport van het LEI.

Als gevolg van het nieuwe beleid zijn de prijzen van granen en zetmeelaardappelen de laatste jaren al gedaald en ook de melkprijs zal dalen, al is nog niet exact bekend hoeveel. De inkomenstoeslagen die de boeren gaan ontvangen zullen namelijk niet voldoende zijn om de prijsdalingen te compenseren.

Bij een daling van de melkprijs met 16% en een korting op de inkomenstoeslagen van 20% boven de € 5.000, daalt het inkomen ten opzichte van 2002 op kleine melkveebedrijven met 24%, op middelgrote bedrijven met 22% en voor de grote bedrijven daalt het inkomen met 31%.

Bij eenzelfde korting boven de € 5.000 daalt het inkomen van kleine en grote graanbedrijven respectievelijk met 7 en 11%. Bij bedrijven met zetmeelaardappelen is dat 9% voor kleine bedrijven, 15% bij middelgrote bedrijven en bij de grote zo’n 13%. Op bedrijven met slechts een klein aandeel marktordeningsgewassen is het inkomenseffect uiteraard klein.

De exacte daling van de inkomens zullen uiteraard afhangen in hoeverre de ondernemers hun bedrijfsvoering aanpassen op het nieuwe beleid. In het onderzoek is er namelijk vanuit gegaan dat de bedrijfsvoering van de ondernemers niet veranderd. Doordat de saldo’s van de gewassen dalen, verwacht het LEI tevens een daling van de grondprijzen en een stijging in het aantal bedrijven dat gaat stoppen.

Meer informatie Gevolgen van EU landbouwbeleid voor Noord Nederland

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.