Home

Achtergrond

Nederland op lange termijn wellicht ook naar “flat rate”

Vanaf 2005 krijgen boeren noordelijke EU-landen en ook Nederlandse boeren toeslagrechten uitbetaald die zijn gebaseerd op EU-steun die in het verleden is betaald. In veel zuidelijke landen is wordt een vaste toeslag per hectare uitbetaald, de zogenaamde “flat rate”. Op termijn kiest Nederland hier mogelijk ook voor.

In Duitsland en Engeland komt er een soort tussenvorm en na 2012 zullen ook zij te maken krijgen met een “flat rate”. Minister Veerman van landbouw kiest mogelijk op termijn ook voor deze variant. Een belangrijke ambtenaar van LNV gaf onlangs aan dat een “flat rate” eigenlijk ook de voorkeur van Nederland heeft. Dat is namelijk een stuk eenvoudiger en op termijn beter te handhaven.

Landen als Frankrijk en zeer waarschijnlijk ook Spanje, Portugal en Italië doen dit ook. Juist deze landen waren tegen een volledige ontkoppeling van de steun, terwijl de noordelijke lidstaten de steun vrijwel geheel ontkoppelen.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.