Home

Achtergrond 187 x bekeken

Geen gebruikerstitel, wel subsidie

Een vleesveehouder die een stal huurt zonder officiële gebruikerstitel kan daar volgens Laser geen EU-premies op verkrijgen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft echter beslist dat een ondernemer wel in aanmerking komt voor subsidie.

De vleesveehouder huurt een stal van zijn vader. Jaarlijks betaalt hij hiervoor 6.000 gulden, waarvoor verder niets op papier is gezet. De AID constateert bij een controle dat er geen pachtcontract of gebruikersovereenkomst aanwezig is. Enkele maanden later trekt Laser een aanvraag voor EU-subsidie in, omdat niet aan de voorwaarden van een officiële gebruikerstitel is voldaan.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is echter van oordeel dat Laser ten onrechte niet heeft gemotiveerd waarom er geen sprake is van een gebruikssituatie die vergelijkbaar is met een officiële titel. Met betalingen is aan te tonen dat al voor aanvraag van de subsidie werd gehuurd en bovendien woont de vleesveehouderij bij de locatie.

Dat de vader en zoon achteraf, dus na de controle, een huurovereenkomst hebben opgesteld, vond het College overigens niet steekhoudend. Ook het argument dat er sprake is van pacht tussen vader en zoon is geen reden om daarom geen schriftelijke overeenkomst af te sluiten. Juist bij familierelaties is het voor de controlemogelijkheden belangrijk dat er zaken op papier staan, aldus het College.

Meer informatie Uitspraak College

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.