Home

Achtergrond

Geen burger in een agrarische bedrijfswoning

Een burger mag niet wonen in een agrarische bedrijfswoning. Leegstand van de woning of beleid van de gemeente om niet op te treden, is geen excuus voor een gemeente om niet op te treden. Een gemeente is tot optreden verplicht, tenzij de agrarische bestemming door bijvoorbeeld een wijziging van het bestemmingsplan in een burgerbestemming wordt gewijzigd. Dat is de lijn van een serie uitspraken van de Raad van State over dit onderwerp.

Een voormalig tuinder had zijn tuinbouwbedrijf verkocht en was in de agrarische bedrijfswoning blijven wonen. De gemeente vond dat dat niet mocht en legde de tuinder een dwangsom op als hij niet op korte termijn vertrok. De voormalige tuinder vond dat de gemeente niet mocht optreden omdat hij zijn bedrijf had verkocht in het kader van de schaalvergroting. Daardoor moest de gemeente de bestemming wijzigen. Volgens de Raad van State oordeelde de gemeente terecht dat dat in dit geval niet opging omdat geen bedrijven waren samengevoegd en de koper ergens anders woonde. Ook was het gevolg van het optreden van de gemeente dat de woning leeg zou komen te staan, dit is geen reden om van bestuursdwang af te zien.

Een gemeente in het zuiden van het land wilde niet optreden tegen een agrariër die in een agrarische bedrijfswoning woonde dat behoorde bij een ander bedrijf. De gemeente wenste niet op te treden omdat het al vele jaren een vaste bestuurspraktijk was dat niet opgetreden werd tegen burgers in agrarische bedrijfswoningen. De Raad van State was in dit geval onverbiddelijk. Als de gemeente een bestemmingsplan maakt waarin staat dat een woning een agrarische bestemming heeft, dan mag een gemeente daar niet door een ander beleid van afzien. Daarmee gaat de gemeente tegen de wet in.

Deze uitspraken bevestigen ook dat een agrarische bedrijfswoning niet dezelfde waarde heeft als een burgerwoning in het buitengebied. De agrarische bedrijfswoning kan niet aan iedereen verkocht worden, maar alleen aan de exploitant van het agrarisch bedrijf. Tenzij er een bestemmingswijziging wordt aangevraagd. (mr. P.H.N. van Spanje)

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.