Home

Achtergrond

Verkoop oogst aan Poolse firma toegestaan

De Poolse constructie is niet illegaal. Maar om problemen met de Arbeidsinspectie te voorkomen, kan de tuinder die er gebruik van maakt beter niet tijdens de oogst aanwezig zijn. Dat zegt de Tilburgse advocaat Theo Linssen.

Het verkopen van de gewassen op het land om die te kunnen laten oogsten door buitenlanders, is een beruchte constructie in de tuinbouw. Hiermee proberen tuinders de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) te omzeilen en te besparen op arbeidskosten. Veelal wordt er gebruik gemaakt van Polen.

Volgens Linssen is dat een legale regeling. Maar er bestaat volgens de advocaat wel een schemergebied. Zelfs de aanwezigheid van de tuinder bij de oogst kan al reden zijn voor de Arbeidsinspectie een schijnconstructie te vermoeden. Het is in dat kader van belang dat de tuinder die gebruik maakt van de Poolse constructie, niet te vaak bij oogst is. Als hij de werknemers blijft aansturen, is er niet echt sprake van een verkoop.

De Arbeidsinspectie is alert op de Poolse constructies. Niet zelden maken tuinders zich bij de uitvoering ervan schuldig aan belastingontduiking en worden arbeidsvoorwaarden met voeten getreden. Per illegale werknemer kan een boete opgelegd worden van € 1000. Vanaf volgend jaar wordt dat € 8000.

Lees ook Geen eenduidige strafrechtelijke vervolging tuinbouwconstructies

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.