Home

Achtergrond

Revisievergunning toestaan als gebied agrarische functie heeft

Een gemeente die niet kan aantonen dat de functie van een agrarisch gebied is veranderd, moet aan veehouders een revisievergunning verlenen. Ook als in de buurt van het bedrijf een voormalige boerderij staat die al jaren als burgerwoning wordt gebruikt.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in de zaak van een veehouder tegen de gemeente Veghel. De boer kreeg voor 165 vleesvarkens geen revisievergunning. In totaal had hij er 1867, en dat vond de gemeente te gortig. Een dergelijk groot bedrijf zou leiden tot onaanvaardbare stankhinder voor een nabijgelegen burgerwoning.

De veehouder ging in beroep. Hij betoogde voor de Raad van State dat het pand vlak bij zijn boerderij tot voor kort een bedrijfswoning was en daarom de categorie IV-bescherming zou moeten krijgen. Volgens de gemeente is de functie van het gebouw al in 1987 veranderd, waardoor de categorie II-bescherming meer op zijn plaats. En onder dat beschermingsregime mag een revisievergunning worden geweigerd.

De rechter vindt dat de burgerwoning in elk geval tot 2000 tot de categorie IV-bescherming heeft behoord. Wellicht is daarna de functie van het gebied veranderd en zou de woning daardoor nu onder een strenger beschermingsregime vallen. Maar de gemeente heeft deze overweging niet in haar beoordeling betrokken en dus moet volgens de Raad de volledige revisievergunning worden verleend.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.