Home

Achtergrond

Onherroepelijke bouwvergunning niet noodzakelijk voor EIA

Als voor een investering een bouwvergunning is vereist, hoeft deze vanaf 1 januari niet onherroepelijk te zijn voor een boer of tuinder die in aanmerking wil komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Een afgegeven bouwvergunning is voldoende.

Dit staat in de Wijziging Uitvoeringsregeling energie-investeringsaftrek die staatssecretaris Joop van Wijn van Financiën bekend heeft gemaakt. De aanpassing van de EIA komt voort uit een evaluatie van het huidig beleid door het ministerie, het bedrijfsleven en SenterNovem. Gebleken is dat veel projecten nodeloos worden vertraagd doordat er gewacht moet worden totdat de afgegeven bouwvergunning onherroepelijk is.

In de wijziging is ook opgenomen dat energieschermen en wamtebuffersystemen voor zware stookteelten niet meer in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek. Het onderscheid tussen lichte en zware stookteelten op dit gebied is nieuw. De HR-luchtverwarmer is verwijderd uit de EIA omdat het volgens de staatssecretaris niet altijd het meest energie-efficiënte middel is. Voor de warmtekrachtkoppeling (WKK) blijft aftrek mogelijk.

Eerder was al bekend geworden dat per 1 januari het percentage engergie-investeringsaftrek wordt verlaagd van 55 naar 44 procent. Dit staat in het onlangs door het ministerie van Financiën gepubliceerde Belastingplan 2005.

Lees ook Brinkhorst blijft bij lagere WKK-subsidie
Lees ook Financiën maakt belastingplan 2005 bekend

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.