Home

Achtergrond

Nieuwe woning op agrarisch bedrijf is niet per se privé-vermogen

Een nieuwe woning op het terrein van een agrarisch bedrijf behoort niet verplicht tot het privé-vermogen. Een ondernemer kan er ook voor kiezen deze aan te merken als ondernemingsvermogen. Wanneer eenmaal de keuze is gemaakt, is die onherroepelijk. Dat blijkt uit een uitspraak van gerechtshof in ’s-Hertogenbosch.

In 1998 treedt de echtgenote uit de onderneming. Hierbij werd aan het echtpaar voor hun woning een belastingaanslag opgelegd van bijna € 23.000. De twee zijn daartegen in beroep gedaan omdat zij vonden dat het huis ten onrechte aangemerkt werd als bedrijfswoning. Maar het echtpaar heeft bij de bouw van de woning in 1962 zelf die keuze gemaakt. Volgens belanghebbende is de woning verplicht privé-vermogen, maar dat standpunt heeft de belastingdienst nooit ingenomen. De woning is keuzevermogen en op deze keuze kan niet zomaar worden teruggekomen. Daarom is de belastingaanslag volgens de rechter gerechtvaardigd.

Grond kan worden onttrokken aan het ondernemingsvermogen en worden overgebracht naar privé-vermogen. Hierbij is het dan wel van belang dat de grond niet meer ten dienste is van het bedrijf. Stel dat uw cliënt in de toekomst misschien een eerste of tweede bedrijfswoning wil gaan bouwen dan kan hij de grond nu al overbrengen naar privé-vermogen en bijvoorbeeld als tuin gebruiken. Hij moet dan afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer (WEV) en de waarde in het economisch verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB). Dat is op dat moment nog maar een klein bedrag. Moet er afgerekend worden over dit verschil als de bestemmingswijziging en vergunning al geregeld zijn, dan zal de WEV veel hoger liggen. Dan moet er dus over een hoger bedrag worden afgerekend.

Meer informatie Uitspraak van de rechtbank
Naslag Meer over de landbouwvrijstelling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.