Home

Achtergrond

Melkveehouders voordeliger uit onder btw-regeling

Het wordt voor melkveehouders aantrekkelijker om te kiezen voor de btw-regeling in plaats van de landbouwregeling. Dit komt omdat er geen omzetbelasting geheven wordt over de zuiveltoeslag.

Om agrariërs te ontlasten van de verplichtingen voor de btw, is de landbouwregeling ingesteld. Boeren kunnen daarmee vrijgesteld worden van omzetbelasting. Deelname aan de regeling is niet verplicht. Het is ook mogelijk om wel btw af te dragen en die later in aftrek te brengen. Het hangt van de specifieke bedrijfssituatie af welke regeling het voordeligst is.

Volgens adviseur Bert van den Kerkhof van ABAB maakt de beslissing van het ministerie van Financiën om geen omzetbelasting te heffen over de zuiveltoeslag, de keuze voor melkveehouders een stuk gemakkelijker. In veel gevallen zal de btw-regeling volgens hem voordeliger zijn dan de landbouwregeling.

Het is een trend dat agrariërs vaker kiezen voor de btw-regeling. Vooral ondernemers die grote bedragen investeren, zijn vaak beter af met een ‘gewone’ positie in de omzetbelasting. Het aantal agrariërs dat gebruikt maakt van de landbouwregeling blijft dalen.

Lees ook Geen btw-heffing over melkpremie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.