Home

Achtergrond

Geen uitstel leaseverbod melkquotum

Er komt geen uitstel van het verbod op het verhuren van meer dan dertig procent van het melkquotum. Minister Veerman van LNV heeft de bezwaren van de Stichting Handen af van het Melkleasen verworpen. Houders van melkquota mogen daarom per 1 april 2005 niet langer hun volledige quotum verhuren.

Dat schrijft de minister in een brief die maandag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Vorig jaar maakte hij al bekend dat melkveehouders minstens zeventig procent van hun quotum zelf zouden moeten benutten. Een quotumhouder die zelf geen melk produceert en op de markt brengt, verliest zijn aanspraken op dat quotum. Hij kan dat alleen terugkrijgen als hij binnen twee jaar actief melkproducent wordt.

De Stichting kwam daartegen in opstand en pleitte voor uitstel. Ondanks dat de rechter in juni de Stichting in het ongelijk stelde, vroeg een deel van de Tweede Kamer in november een gesprek aan met Veerman over het leaseverbod. De Kamer wilde weten of uitstel van de maatregel alsnog mogelijk is. Volgens de minister voorzien de Europese regels daar niet in.

Meer informatie Brief van Veerman aan de Tweede Kamer
Lees ook Einde aan volledig verhuren melkquotum per 1 april 2004
Lees ook Bij zowel verkoop als aankoop melkquotum geldt de netto-aankoop voor 70% norm
Lees ook Alternatieven voor verleasen: valkuilen en risico’s

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.