Home

Achtergrond 191 x bekeken

Financiën maakt belastingplan 2005 bekend

Het ministerie van Financiën heeft de wijzigingen in de belastingheffing voor volgend jaar bekend gemaakt. Bedrijfsopvolging wordt volgend jaar makkelijker. De Eerste Kamer heeft onlangs met deze aanpassingen ingestemd.

Vanaf 1 januari gaat de vrijstelling voor zowel het successie- als voor het schenkingsrecht flink omhoog. Nu kan nog 30 procent van de waarde van ondernemingsvermogen of van aandelen die bij de schenker of erflater tot een aanmerkelijk belang behoorden, buiten de heffing blijven. Dit wordt volgend jaar 60 en per 2007 75 procent.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een daarvan is dat de onderneming door de verkrijger tenminste vijf jaar wordt voortgezet of dat de aandelen gedurende vijf jaar worden behouden en de onderneming in die periode niet wordt gestaakt.

Uit de gewijzigde belastingtarieven blijkt verder dat er kleine aanpassingen zijn aangebracht in tariefbox 1 van het belastbaar inkomen. Ook worden per 1 januari de tarieven voor belasting op grondwater, leidingwater, afvalstoffen, brandstoffen en energie verhoogd. Het grijs kenteken voor boeren blijft bestaan.

Voor werkgevers is de introductie van een uniform loonbegrip van belang. Vanaf 1 januari geldt het loon voor de loonheffing ook voor heffing van premies werknemersverzekeringen. Dit heeft een vermindering van de administratieve lasten tot gevolg.

Meer informatie Belastingplan 2005
Lees ook Voortzettingsperiode van ten minste vijf jaar zorgt voor problemen bij maatschap
Lees ook Grijs kenteken blijft ook voor boer in landbouwregeling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.