Home

Achtergrond

Boetes voor illegaal werk fors verhoogd

De boetes voor bedrijven met illegale werknemers in dienst gaan omhoog van gemiddeld € 1.000 naar € 8.000 per geval. Voor een volgende overtreding binnen twee jaar wordt de boete nog eens verhoogd met vijftig procent. Dit staat in een wijzigingsvoorstel van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) dat dinsdag is aangenomen door de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil deze wijziging uiterlijk per 1 januari 2005 invoeren. De Arbeidsinspectie mag vanaf dat moment ook overtreders zelf beboeten. Nu kan een boete alleen door de rechter of het Openbaar Ministerie worden opgelegd.

Een werknemer verricht illegaal arbeid als hij zonder tewerkstellingsvergunning in dienst is. Het gaat dan om werknemers uit landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en uit de nieuwe lidstaten. De EER bestaat uit de lidstaten van de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ook als een vreemdeling als freelancers of zelfstandige werkt, moet de opdrachtgever in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning.

Omdat er per geval betaald moet worden, kan de boete die een werkgever door de Arbeidsinspectie krijgt opgelegd fors zijn. Een tuinder met tien illegalen in dienst, moet € 80.000 betalen. Als hij binnen twee jaar weer wordt betrapt, bedraagt de boete € 120.000.

Vanaf volgend jaar krijgt de Arbeidsinspectie tachtig extra inspecteurs. De verwachting is dat er daardoor meer overtredingen geconstateerd zullen worden dan nu het geval is. SZW denkt dit jaar tot 900 zaken te komen en in 2005 tot 2200. Wanneer in 2006 de capaciteitsuitbreiding volledig is gerealiseerd, stijgt dit aantal volgens het ministerie naar 2650.

Meer informatie Toelichting van het ministerie van SZW op de WAV
Meer informatie Toelichting van het ministerie van SZW op de wetswijziging

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.