Home

Achtergrond

Belastingdienst mag beslissing niet zomaar terugdraaien

De belastingdienst mag een eenmaal genomen beslissing zonder bewijs dat deze onjuist was, niet zonder meer herroepen. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de zaak van een palingkweker tegen de belastingdienst over de naheffing van grondwaterbelasting.

In 1995 ontving een palingkweker een teruggave van de betaalde grondwaterbelasting. Het door hem opgepompte water bevatte een dusdanig hoog chloorverbindingengehalte dat het niet als grondwater aangemerkt kon worden.

Zes jaar later bleek na onderzoek van het Centraal Milieubelastingenteam dat het water wel als grondwater aangemerkt moet worden. De palingkweker ontving daarom een naheffing voor 1995.

Maar daarmee is niet bewezen dat ook het in 1995 opgepompte water de kwaliteit van grondwater had, vindt het gerechtshof. Bovendien mag volgens de rechter aangenomen worden dat de beslissing van de belastingdienst in 1995 om de palingkwekerij de al betaalde belasting terug te geven, weloverwogen was.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof in Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.