Home

Achtergrond 511 x bekeken

Waarde bewoonde staat gaat niet op voor bedrijfsgebouwen

Bij staking van het bedrijf kan bij de bedrijfsgebouwen geen korting worden toegepast voor de waarde in bewoonde staat. Dit oordeelt het Gerechtshof Leeuwarden in een zaak waarbij de agrariër zowel voor de woning als de bedrijfsgebouwen een waardruk wilde hanteren. De belastinginspecteur ging hiermee niet akkoord en wordt hierin gesteund door het hof.

In deze zaak voor het Gerechtshof Leeuwarden staakte een melkveehouder zijn bedrijf per 1 december 2000. De woning en bedrijfsgebouwen met de bijbehorende ondergrond werden overgebracht naar het privé-vermogen. In de minnelijke waardering met de belastingdienst is de waarde in het economisch verkeer, vrij van huur en gebruik vastgesteld op ruim € 260.000. De melkveehouder heeft een taxateur een rapport op laten stellen met als uitgangspunt de waarde in het economisch verkeer in bewoonde staat. Deze paste een flinke waarde druk toe op de gebouwen en de ondergrond en komt tot een waarde van bijna € 157.000.

De belastinginspecteur bepaald de waarde van het woonhuis en het aangrenzende bedrijfsgedeelte en de ondergrond op 68% van de vrije waarde. De ondergrond van de bedrijfsgebouwen wordt een waarde van 80% toegekend. Voor de bedrijfsopstallen wordt geen waardedruk toegekend. De inspecteur is van mening dat de opstallen vrij opleverbaar zijn en er dus geen reden is van een waardedruk uit te gaan.

Het gerechtshof ziet ook geen reden de bedrijfsgebouwen lager te waarderen dan de waarde in het economisch verkeer vrij van huur en gebruik. De veehouder wordt in het ongelijk gesteld.

Lees ook Geen vast kortingspercentage agrarische woning in bewoonde staat

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.