Home

Achtergrond

Nieuwe eisen bij vergunning uitzendbureaus

Om in aanmerking te komen voor een exploitatievergunning moeten uitzendbureaus binnenkort een waarborgsom van 75.000 euro storten. Daarnaast mogen ze niet in het jaar vóór aanvraag van de vergunning in financiële problemen hebben verkeerd. Dit moet voorkomen dat mogelijke belasting- en premieschulden en boetes niet worden voldaan.

Dit is de strekking van de brief die de staatssecretarissen Henk van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Joop Wijn van Financiën aan de Tweede Kamer. De voorstellen zijn bedoeld om illegale arbeid en fraude te bestrijden. Ook worden álle uitzendbureaus vergunningsplichtig. Op dit moment wordt met name in de land- en tuinbouw en de horeca scherp gecontroleerd op illegale arbeid. Een wetsvoorstel gaat begin 2005 naar de Kamer.

Door de waarborgsom wil het kabinet een hogere drempel opwerpen om een uitzendbureau te beginnen. Het geld moet worden gestort op een geblokkeerde rekening en kan worden ingehouden om belasting- en premieschulden en boetes te voldoen. Daarmee is er een garantie dat premies en belastingen ook werkelijk worden betaald. De Kamer van Koophandel (KvK) gaat de vergunningen verlenen en kan ze eventueel weigeren of weer intrekken. Dat doet ze op basis van gegevens van de Belastingdienst en diensten van Sociale Zaken.

Meer informatie Brief van Van Hoof en Van Wijn aan de Tweede Kamer
Lees ook Tuinder betaalt niet-betaalde premies schijnconstructie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.