Home

Achtergrond

Legaliseren vergunning ondanks overbelaste situatie

Een bedrijf in een voor de milieuwetgeving overbelaste situatie en een gedeeltelijk vervallen vergunning, kan met de aanvraag van een nieuwe revisievergunning worden gelegaliseerd. Dat oordeelde de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak tussen de Bond voor Dieren en de gemeente Gemert-Bakel.

De Bond voor Dieren had de gemeente gevraagd handhavend op te treden tegen een nertsenhouderij. Dit bedrijf had een oude hinderwetvergunning met het recht om ruim 2.900 nertsen te houden in een traditionele inrichting. Bij de aanvraag van een nieuwe vergunning in 2003 heeft de gemeente niet-gerealiseerde sheds uit die oude vergunning gelegaliseerd. Dit besluit is door de Raad van State vernietigd. De bond had de gemeente gevraagd handhavend op te treden tegen het bedrijf, wat de gemeente afwees.

Als de ondernemer in 2004 een nieuwe vergunning aanvraagt voor het houden van 5.900 nertsen moet die daarom worden geweigerd, vindt de bond. Er worden volgens de bond immers meer nertsen gehouden dan is toegestaan, waardoor er sprake is van een overbelaste situatie. Bovendien is de nieuwe aanvraag gericht op het realiseren van een ander huisvestingssysteem op een andere locatie binnen het bedrijf.

De Afdeling oordeelt dat een eerder verleende vernietigde vergunning geen reden is om het bedrijf niet te legaliseren. Ook in het gegeven dat er bezwaren zijn gekomen op de nieuwe vergunning ziet de Afdeling geen aanleiding de aanvraag te weigeren. De gemeente heeft volgens de Afdeling terecht de vergunningen verleend en daarmee de zaak gelegaliseerd.

Meer informatie Volledige uitspraak

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.