Home

Achtergrond 215 x bekeken

LNV gaat onterechte subsidies in probleemgebieden verrekenen

Het ministerie van landbouw heeft ten onrechte subsidies uitgekeerd voor agrarisch natuurbeheer buiten probleemgebieden. Boeren in probleemgebieden krijgen tot nu toe ook subsidie voor percelen die niet buiten het probleemgebied liggen. Dit is volgens de Brusselse regelgeving niet toegestaan. De Dienst Regelingen in Assen gaat de fout dit najaar herstellen.

Boeren in probleemgebieden zoals de uiterwaarden en veenweidegebieden kunnen via de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) extra subsidie krijgen. Dit mag volgens de EU alleen voor percelen die in de probleemgebieden gelegen zijn.

LNV houdt dit najaar samen met de provincies een herstelactie, waarbij op perceelsbasis wordt gekeken of het in of buiten een probleemgebied ligt. Boeren die ten onrechte subsidie krijgen kunnen kiezen om door te gaan met het natuurbeheer voor een verlaagd tarief (beheersvergoeding minus probleemgebiedenvergoeding) of om te stoppen met het natuurbeheer waarbij de boer vergoeding voor dit jaar nog ontvangt. Laser wil de teveel betaalde vergoeding te verrekenen in de uitbetalingen, zodat er geen geld hoeft te worden teruggevorderd. Landelijk doen ongeveer 10.000 boeren mee aan SAN. Gemiddeld krijgen de ondernemers 800 euro vergoeding per hectare. De extra premie voor probleemgebieden bedraagt € 94 per hectare.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.