Home

Achtergrond

Krappe afstand tot bedrijf geen reden weigering nieuwbouw burgerwoning

Het afbreken en nieuw bouwen van een burgerwoning dichtbij een melkveebedrijf is geen reden om de afstandsnormen te herzien. Een melkveehouder had hierom gevraagd in een zaak bij de rechtbank in Utrecht. Maar volgens de rechter bestaan de grenzen van het bouwblok reeds langere tijd en stond de woning ook in de oude situatie (te) dicht bij het bedrijf.

Ook andere argumenten die de melkveehouder aanvoerde om de herbouw tegen te gaan vonden geen gehoor bij de rechtbank. Zo was de woning volgens de melkveehouder te groot, wat het bestemmingsplan buitengebied niet toe zou laten. In het oude bestemmingsplan was de maximale inhoud gesteld op 500 kuub.
Echter, het nieuwe bestemmingsplan, dat eind november 2004 in werking treedt, staat een woning toe van 600 kuub. De burgerwoning heeft weliswaar een royale uitbouw, maar volgens de rechter hoeft die niet te worden meegeteld bij de bepaling van de kuubs. Onder het begrip ‘woning’ wordt alleen het hoofdgebouw gezien, ondanks dat de uitbouw via de binnenkant is betreden.

Meer informatie Uitspraak rechtbank Utrecht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.