Home

Achtergrond

Erfpachtgronden gesplitst aanbieden bespaart overdrachtsbelasting

Boeren en accountantsbureaus willen de Dienst Domeinen voor de rechter dwingen de erfpachtgronden ook gesplitst te verkopen. Dat levert de kopers een aanzienlijk belastingvoordeel op. Door een beroep te doen op vrijstelling op basis van verkrijging van naburige landerijen.

Domeinen moet pachters die hun erfpachtgronden aankopen in ieder geval de mogelijkheid bieden om de grond in verschillende delen aan te kopen. Domeinen heeft eerder dit jaar pachters die mogelijkheid gegeven. Daarbij kan bijvoorbeeld een perceel grond in termijnen verkocht worden aan de koper. Door gebruik te maken van de regeling Verkrijgen naburige gronden worden boeren dan vrijgesteld van zes procent overdrachtsbelasting. Voorwaarde is dat het oppervlak van de verkregen grond niet groter is dan wat een koper al in bezit heeft.

Bij de aankoop van erfpachtgronden gaat het vaak om de aanschaf van een groot oppervlakte, terwijl de kopers kleinere hoeveelheden in bezit hebben. De zes procent overdrachtsbelasting kan aardig in de papieren lopen, aldus Emiel Davelaar, advocaat bij Driehoek Advocaten. Domeinen weigert om de grond nog gesplitst te verkopen. Volgens een woordvoerder strookt gesplitst verkopen niet met het beleid van de Belastingdienst. Driehoek Advocaten meent echter dat Domeinen zich daarmee schuldig maakt aan willekeur en onzorgvuldig handelen. Door in eerste instantie gesplitst te verkopen en daar later op terug te komen, ontstaat rechtsongelijkheid, stelt Davelaar. (Agrocount / AgD)

Naslag Alles over overdrachtsbelasting en voorwaarde voor vrijstelling hiervan

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.