Home

Achtergrond 568 x bekeken

Aanvragen sterlocatie in Salland Twente

Het reconstructieplan van reconstructiegebied Salland Twente biedt ondernemers in het verwevingsgebied de mogelijkheid om een sterlocatie aan te vragen. Dit biedt intensieve veehouders extra ontwikkelingsmogelijkheden, maar het is niet vrijblijvend.

Aanwijzing tot een sterlocatie geldt alleen voor bestaande intensieve veehouderijen of gemengde bedrijven met een intensieve tak. Het bedrijf moet liggen in het verwevingsgebied en een omvang hebben van minimaal 250 vierkante meter bebouwd oppervlak. De sterlocaties worden aangewezen door het gemeentebestuur. Hiervoor is een wijziging van de bestemming nodig (artikel 19-procedure), wat kosten voor de aanvrager met zich meebrengt.

Op een sterlocatie wordt in het bestemmingsplan ruimte gereserveerd. Nieuwe hinderlijke functies (recreatie als neventak of nieuwe woonfuncties) in de omgeving worden geweerd. Verder kan het bouwblok van een sterlocatie groter zijn dan 1,5 hectare.

Het toekennen van de status sterlocatie brengt ook verplichtingen met zich mee. Zo moet binnen 4 jaar daadwerkelijk worden overgegaan tot uitbreiden of investeren. Verder moet het bedrijf stapsgewijs binnen 12 jaar kunnen doorgroeien naar 175 nge. Dat zijn 2 arbeidsplaatsen of 5.300 vleesvarkens of 700 zeugen. Mocht dit niet lukken, dan kan de gemeente de status van sterlocatie herzien of intrekken.

Meer informatie Download aanvraagformulier

Meer informatie Toelichting op formulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.