Home

Achtergrond

Vrijstelling op stortverbod voor plantresten in de maak

Oogstresten, als preiresten en bietenloof, maar ook sloot- en bermmaaisel en tarragrond worden binnenkort niet meer als afvalstoffen behandeld. Dit blijkt uit een ontwerpbesluit van het ministerie van VROM. Het plan is om het vrijstellingenbesluit in juni 2005 van kracht te laten zijn.

De regelgeving wordt gewijzigd naar aanleiding gerechtelijke uitspraken. Deze uitspraken hebben er toe geleid dat plantenresten als afvalstof moeten worden beschouwd en worden afgevoerd en verbrand. Dat is volgens staatssecretaris Van Geel van VROM geen wenselijke situatie. Ook over het storten van tarragrond zijn de laatste jaren diverse procedures gevoerd. Volgens Van Geel wordt de landbouwpraktijk beperkt en moeten extra kosten worden gemaakt, terwijl er nauwelijks een risico is voor het milieu.

Door een wijziging van het Besluit vrijstellingen stortverbod moet deze problematiek worden opgelost. Op dit moment is er al een vrijstelling voor bloembollengrond, maar deze zal straks worden meegenomen in een algehele vrijstelling voor tarragrond. Aan de vrijstellingen zal wel een aantal voorwaarden worden verbonden. Hoe deze eruit komen te zien is op dit moment nog niet duidelijk.

Meer informatie Ontwerpbesluit van VROM
Meer informatie Uitspraak van de Rechtbank Maastricht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.