Home

Achtergrond

Vanaf 2006 nieuwe subsidieregeling biologische ondernemers

Het kabinet wil de komende jaren een subsidieregeling voor biologische ondernemers invoeren. Dat staat in de Beleidsnota Biologische Landbouw 2005-2007, waar het kabinet mee in heeft gestemd. Vanaf 2006 kunnen biologische boeren en tuinders een subsidie krijgen met een looptijd van vijf jaar voor de voortzetting van hun biologische bedrijfsvoering.

De nieuwe regeling komt in de plaats van de Regeling Stimulering Biologische Productiemethode. De hoogte van de subsidie hangt af van het oppervlakte waarop gewassen worden geteeld.
In totaal trekt het kabinet 61 miljoen euro uit voor versterking van de biologische landbouw. Het ministerie blijft bij het streven naar 10 procent biologische landbouw in 2010.

Gangbare bedrijven die overschakelen naar biologisch en uitbreidende biologische bedrijven, kunnen subsidie krijgen om een bedrijfsdoorlichting te laten maken. Dit kan worden vergoed uit de Kaderregeling Kennis en Advies.

Platform Biologica is in hoofdlijnen positief over de nota. Veerman geeft volgens het platform een goed signaal af door te willen betalen voor groene diensten van biologische boeren. Wel is Biologica kritisch ten aanzien van het langzame verloop van de hervormingen van het landbouwbeleid.

Meer informatie Beleidsnota Biologische Landbouw 2005-2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.