Home

Achtergrond

Grijs kenteken wordt gekoppeld aan BTW-nummer

Grijs kenteken blijft bestaan voor BTW-ondernemers. Om onbedoeld particulier gebruik tegen te gaan zal de belastingdienst ook scherper toezicht houden op het verlenen van het BTW-ondernemerschap. Zoals eerder ook al aangekondigd zal de motorrijtuigenbelasting iets worden verhoogd. Dit is de strekking van het wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Bij aanschaf van de auto betaald de ondernemer gewoon BPM. Deze kan hij vervolgens terugvragen bij de belastingdienst. Na controle zal dit bedrag worden terugbetaald. Deze procedure zal hooguit een maand in beslag nemen. Wanneer achteraf blijkt dat er ten onrechte een teruggaaf is verleend, kan de BPM worden teruggevorderd, vermeerdert met een boete van 100 procent.

Als de ondernemer de auto binnen vijf jaar weer verkoopt of de onderneming wordt beëindigd, dan is alsnog een deel van de BPM verschuldigd. Dit geldt vijf jaar vanaf de registratie van de auto.

Meer informatie Tweede nota van wijziging

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.