Home

Achtergrond

Erfuitbreding in Flevoland eenvoudiger

Flevolandse boeren die hun erf willen vergroten tot 2,5 hectare kunnen voortaan een vrijstelling vragen bij de betreffende gemeente. Dat heeft het provinciaal bestuur besloten. Voor uitbreidingen boven de 2,5 hectare blijft de provincie het bevoegd gezag.

De erven van agrarische bedrijven zijn door de uitbreiding van de bedrijven en de steeds grotere machines vaak te klein geworden. Met name in de Noordoostpolder zijn de erven vaak relatief klein. De grens lag tot nu toe op twee hectare. Op voorstel van het CDA wordt deze grens nu opgetrokken naar 2,5 hectare.

De nieuwe regels hebben volgens de provincie als voordeel dat boeren gemakkelijker kunnen werken en grote landbouwvoertuigen en vrachtwagens op het erf kunnen keren en niet meer op de weg. Dat bevordert de verkeersveiligheid. Bovendien scheelt het de provincie papierwerk. Een vrijstellingsaanvraag bij de gemeente is eenvoudiger dan een aanvraag bij de provincie.

De PvdA had nog een plan ingediend met extra voorwaarde bij uitbreiding van het erf. Hierbij zou dan eisen worden gesteld aan de erfbeplanting. Dat plan sneuvelde echter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.