Home

Achtergrond

Eenvoudigere regels rondom werktijdverkorting

De overheid gaat eenvoudigere regels maken voor werktijdverkorting. Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan het parlement. Deze wijziging is vooral van toepassing bij bijzondere omstandigheden, zoals de uitbraak van een dierziekte of wateroverlast.

Normaliter is het verboden dat een werkgever de werktijd eenzijdig verkort, maar onder bepaalde voorwaarden kan de minister een uitzondering maken. Dat is alleen als de bedrijvigheid niet tot het normale ondernemersrisico kan worden gerekend. De werknemer komt dan in aanmerking voor WW.

Tot nu toe was een belangrijke voorwaarde voor arbeidstijdverkorting dat het bedrijf de eerste twee tot zes weken voor eigen rekening neemt. Door de wijziging geldt voor iedereen een gelijke wachttijd van twee weken. Verder wordt aan de werkgevers minder vaak gevraagd om omzetgegevens uit de afgelopen drie jaren. Dat is alleen van toepassing als onduidelijk is of de omstandigheden die de werkgever aanvoert daadwerkelijk tot vermindering van het werk hebben geleid.

Meer informatie Download de aanbiedingsbrief van De Geus

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.