Home

Achtergrond

Deel-investering onder € 450 komt toch voor EIA in aanmerking

Het investeringsbedrag voor de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kent een minimum van € 450. Aan de staatssecretaris van Financiën zijn vragen gesteld over het minimuminvesteringsbedrag als het onderdeel is van een bedrijfsmiddel. Als het geen zelfstandig bedrijfsmiddel is en het totale investeringsbedrag groter is dan € 450, komt deze toch voor de investeringsaftrek in aanmerking, aldus de staatssecretaris.

De uitsluitingsbepaling van artikel 3.45, eerste lid, onderdeel a, van de Wet IB 2001 geldt voor het investeringsbedrag dat betrekking heeft op een zaak die als zelfstandig bedrijfsmiddel moet worden aangemerkt. Deze geldt ook voor verbeteringskosten van een bedrijfsmiddel. Het minimuminvesteringsbedrag ligt op € 450 euro. Indien een onderdeel niet is aan te merken als zelfstandig bedrijfsmiddel en het investeringsbedrag voor dit onderdeel lager is dan het minimum van € 450 komt deze toch in aanmerking voor de investeringsaftrek.

Dit antwoordt de staatssecretaris van Financiën. Als voorbeeld wordt een nieuwe vrachtwagen aangehaald. De totale investering bedraagt € 76.000, waarvan € 375 voor een dakspoiler die op de energielijst staat. Omdat de spoiler geen zelfstandig bedrijfsmiddel is, komt het toch in aanmerking voor de investeringsaftrek. Als het bedrijfsmiddel waar het deel van uit maakt, maar boven de € 450 uitkomt. Zou de dakspoiler later worden aangeschaft dan kan er geen beroep worden gedaan op de energie-investeringsaftrek. Dan is het namelijk een verbetering en dan geld weer de ondergrens van € 450.

Meer informatie Besluit van de staatssecretaris van Financiën
Meer informatie Meer over EIA

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.