Home

Achtergrond

Alsnog EU-steun voor jonge boeren

Deze kabinetsperiode komt er toch nog Europese cofinanciering voor steun aan jonge boeren. Minister Veerman heeft hierdoor alsnog 20 miljoen euro te besteden in plaats van een veel lager bedrag, meldde hij gisteren. Brussel zal waarschijnlijk de koppeling tussen de nitraatrichtlijn en de steun loslaten.

De Europese Commissie wilde deze zomer nog geen medefinanciering beschikbaar stellen voor steun aan jonge boeren. Dit vanwege de kritiek op het Nederlandse mestbeleid. “De koppeling met het nitraatdossier is nu echter weg,” aldus Veerman gisteren. Veerman wil een regeling voor jonge bedrijfsopvolgers waaraan LNV en Brussel elk € 10 miljoen zouden bijdragen.

Dat nu geen koppeling meer wordt gelegd tussen het nitraatdossier en andere zaken heeft ook gevolgen voor het agrarisch natuurbeheer. Onlangs nog liet Veerman richting de Tweede Kamer doorschemeren dat ook de natuurvergoedingen zouden kunnen dalen vanwege de gelegde koppeling. Gisteren sprak Veerman de verwachting uit dat de vergoedingen toch op peil kunnen blijven. De minister zit dan wel met een nieuw probleem: hij heeft extra geld nodig van collega Zalm van financiën.

Lees ook Beschikbare gelden voor jonge boeren gehalveerd

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.