Home

Achtergrond

Waardedaling 13 procent in 2003; NVM voorspelt stabilisering

De grondprijs heeft zijn ondergrens bereikt. De verwachtingen voor 2004 zijn dat de prijs van grond zal stabiliseren. Dat stelt de agrarische vakgroep van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Terwijl de prijzen van grond in de eerste helft van 2003 nog daalden, zijn de grondprijzen in de tweede helft van vorig jaar iets gestegen. De gemiddelde grondprijs in 2003 was met 29.169 euro per hectare desondanks dertien procent lager dan in 2002. Vooral de prijs van grasland ging in 2003 hard achteruit: de prijs daalde gemiddeld met tienduizend euro per hectare (27 procent). De prijsdaling van de bouw was met duizend euro (3 procent) beduidend kleiner.

De regionale verschillen zijn echter groot. ”De ligging van de grond wordt steeds belangrijker dan de kwaliteit van de grond. De prijs van grond in de zogenaamde rode gebieden, rondom steden of infrastructuur, is twee keer zo hoog als grond in de groene gebieden. Die laatste zijn bestemd voor landbouw en natuurbeheer”, aldus Sanne Wind van de NVM-sectie Agrarisch Onroerend Goed.

De NVM zegt dat de handel in grond in de tweede helft van 2003 is toegenomen. De verkopers zijn gewend aan lage prijzen en bieden hun grond weer te koop aan. Tegelijkertijd neemt de vraag toe, omdat de kopers zien dat de prijs niet lager zal worden.

De prijzen van grond voor glastuinbouw zijn erg hoog. Prijzen lopen op tot 600.000 euro per hectare. Het aantal grondtransacties is in 2003 sterk afgenomen. Het aantal daalde met 23 procent naar 808.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.