Home

Achtergrond

Paardenopfokbedrijven kunnen met terugwerkende kracht opteren voor BTW-regeling

De Hoge Raad besliste op 17 oktober 2003 dat paardenopfokbedrijven onder de landbouwregeling vallen. Indien zij er echter toch opteren voor heffing van omzetbelasting, dan kan dat tot 1 april 2004 met terugwerkende kracht tot de datum van de uitspraak van de Hoge Raad.

Op 17 oktober 2003 besliste de Hoge Raad dat paardenopfokbedrijven onder de landbouwregeling vallen. De activiteiten kunnen namelijk worden aangemerkt als door een veehouder verrichte diensten welke naar hun aard bijdragen tot de agrarische productie. Paardenopfokbedrijven die de landbouwregeling niet toepasten, zijn vanaf die datum geen omzetbelasting verschuldigd. Ondernemers kunnen er echter toch voor kiezen om voor heffing van omzetbelasting.

Het ministerie van Financiën heeft nu goedgekeurd dat het verzoek met terugwerkende kracht verleend tot aan de datum van het arrest. Een dergelijk verzoek moet echter welvoor 1 april 2004 worden ingediend. Daarnaast is het een voorwaarde dat de ondernemer gedurende de periode van het arrest en het verzoek blijft handelen als ware zijn prestaties aan de heffing van omzetbelasting onderworpen.

Meer informatie Besluit van het ministerie van Financiën
Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad
Lees ook Paardenstalling laag BTW tarief; bijgeleverde diensten hoog BTW-tarief

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.