Home

Achtergrond

Melkquotumhandel vanaf 1 april per kilo vet

Melkquotum wordt vanaf 1 april niet meer verhandeld per procent vet, maar per kilo vet. Het Productschap Zuivel is nu bezig de regels hiervoor aan te passen. Voordeel van de nieuwe handelswijze is dat veehouders niet meer hoeven te speuren naar een passend vetpercentage.

De nieuwe regels voor de quotumhandel maken het voor de veehouder een stuk eenvoudiger. Was nu nog een belronde langs verschillende makelaars nodig om het geschikte vetpercentage zo goedkoop mogelijk te vinden. Straks is alleen de prijs nog van belang en dat maakt de handel ook een stuk doorzichtiger.

Tegelijkertijd worden ook de voorwaarden voor de tijdelijke overdracht van melkquotum aangepast. Vanaf 1 april is het slechts nog toegestaan om dertig procent van het totale quotum te verleasen en moet de overige zeventig procent zelf worden volgemolken. Deze regeling heeft verschillende ideeën voor creatieve constructies opgeleverd tussen leasers en verleasers. Duidelijke regels omtrent deze samenwerkingsverbanden zijn er echter nog niet. Deze worden binnenkort echter wel verwacht.

Volgens het Productschap Zuivel hebben een aantal verhuurders inmiddels hun gehele quotum verkocht. Het aantal permanente overdrachten van melkquotum en de bijbehorende hoeveelheid melk is flink gestegen. In 2003 is 490 miljoen kilo verhandeld, dat is 49 procent meer dan in 2002. Tot 31 januari kunnen leasetransacties nog worden gemeld. Tot nu zijn 3,5 procent minder leasetransacties gemeld dan in 2002/2003.

Lees ook Haken en ogen aan alternatieven voor verleasen van melkquotum

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.