Home

Achtergrond

Geen schade door aanvankelijke afwijzing aanvraag opkoopregeling

Geen schadevergoeding voor varkenshouder wiens aanvraag voor een subsidie op grond van de Beëindigingsregeling varkensbedrijven in de ecologische hoofdstructuur in eerste instantie werd afgewezen. Later werd de aanvraag alsnog gehonoreerd en claimde de varkenshouder dat hij schade had geleden. De Raad van State wees de claim van de varkenshouder af.

De varkenshouder had op 29 januari 1999 een aanvraag ingediend om in aanmerking te komen voor subsidie in het kader van de Beëindigingsregeling varkensbedrijven in de ecologische hoofdstructuur. Deze aanvraag werd door het ministerie van landbouw op 18 mei 1999 afgewezen. Hiertegen maakt de varkenshouder bezwaar en dat wordt op 20 december 1999 gehonoreerd en komt dus in aanmerking voor subsidie.

De varkenshouder vindt echter dat hij schade heeft geleden en wil deze vergoedt zien. LNV wijst dit verzoek echter af, waarop de varkenshouder in bezwaar gaat. De rechtbank oordeelt dat er geen verband is de gestelde schade en het afwijzen van de subsidieaanvraag. Het bezwaar wordt ongegrond verklaart en de varkenshouder gaat in hoger beroep. In hoger beroep oordeelt de Raad van State dat de schade ontstaat doordat het een perspectiefloos en verliesgevend bedrijf is. Ook had de varkenshouder de bedrijfsactiviteiten, na het besluit van 18 mei 1999, vrijwillig kunnen staken, maar dat had hij niet gedaan. Ook de Raad van State oordeel dat er geen schade is als gevolg van de aanvankelijke afwijzing van de subsidieaanvraag.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.