Home

Achtergrond 212 x bekeken

Beter rendement teler met nieuwe appels

Vier nieuwe rode appelsoorten voor vier verschillende doelgroepen. Na drie jaar radiostilte presenteerde Inova Fruit maandagavond in Lelystad het resultaat. Volgens Karel van der Linden, operationeel directeur van Inova Fruit moeten deze nieuwe soorten bijdragen aan een positief rendement voor de teler.

Cijfers tonen aan dat de consumptie van rassen als Elstar, Jonagold en Granny Smith dalen. Nieuwere rassen voornamelijk afkomstig van het zuidelijk halfrond zoals Braeburn, Fuji , Gala, laten daarentegen wel een stijgende lijn zien. Consumenten stonden centraal bij de zoektocht naar de nieuwe appelrassen. Daaruit zijn zogenoemde smaakprofielen samengesteld en daaraan voldoen de vier nieuwe soorten.

Om als fruitteler deze nieuwe appelrassen te kunnen zetten moet er wel een aantal eisen voldaan worden, maar volgens Van der Linden is deze drempel niet zo hoog. Zo moet het hoofdberoep fruitteler zijn, moet het product beschikbaar worden gesteld aan een afzetorganisatie, niet veilingleden kunnen daarvoor uit vijf verschillende afzetorganisaties kiezen en er moet geteeld worden volgens de maatstaven van EurepGap. Daarnaast moet een teler deelnemen aan studieclubs en afhankelijk van de leeftijd van de aanplant krijgt hij twee tot vier bedrijfsbezoeken a 100 euro per jaar.

De andere kosten zijn die voor de aankoop van de bomen. Deze komen neer op 5 euro voor per boom van een klasse A en klasse AA. Voor bomen die bestemd zijn voor intensieve aanplant is een teler €3,75 per boom kwijt. Daarnaast werkt Inova Fruit met een kilogramheffing. Per kilo appels moet 1 cent tijdelijke heffing worden afgedragen om de voorinvesteringen terug te verdienen en 1,5 cent permanente heffing. Voor de verschillende rassen is een minimale aanplant gesteld: voor Junami en Rubens geldt een minimum van 1 hectare. Voor Autento en Wellant een minimum van 0,5 hectare.

Voor dit jaar zijn er 130.000 bomen beschikbaar van de rassen Junami en Rubens. Vanwege deze beperkte beschikbaarheid is er een bepaalde verdeelsleutel. (Bron: AgD)

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.