Home

Achtergrond

Verrijkte kooi maakt weinig kans bij pluimveehouders

Uiteindelijk heeft minister Veerman afgelopen zomer besloten dat de verrijkte als alternatief voor de oude legbatterij wordt toegestaan. Er lijkt onder pluimveehouders echter weinig belangstelling te bestaan om deze kooi te gaan gebruiken. Er is te lang onduidelijkheid geweest en pluimveehouders hebben naar andere alternatieven gezocht.

Het Productschap voor Pluimvee en Eieren heft vanaf komend jaar geen geld meer voor verder onderzoek en ontwikkeling van de verrijkte kooi. Volgens het PVE is de langdurige onzekerheid hier debet aan. Fabrikanten zagen de ontwikkeling van de verrijkte kooi ook niet meer zitten en staken geen geld in onderzoek. Volgens fabrikanten is er nauwelijks vraag naar verrijkte kooien. Pluimveehouders die toch moeten investeren, doen dat liever in scharrelstallen. Deze zijn maatschappelijk ook veel meer geaccepteerd.

Het besluit bij de Europese Commissie om de verrijkte kooi toe te staan viel al in 1999. Dus door deze trage besluitvorming in Nederland lijkt de verrijkte kooi, nauwelijks een alternatief voor de Nederlandse pluimveehouderij.

Lees ook Legkippenbesluit 2003 voorziet in verrijkte kooi

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.