Home

Achtergrond

Veerman wil volgend jaar extra tijd voor verkoop melkquotum

Een overgangsperiode van drie jaar om het verleasen van het gehele melkquotum af te bouwen komt er definitief niet. Wel krijgen melkveehouders die volgend jaar stoppen nog zo’n drie maanden extra de tijd om de verkoop van het quotum te registreren.

Dit schrijft minister Veerman in een brief aan de Tweede Kamer. Hij tekent daarbij overigens aan dat het nog niet geheel zeker is of de extra tijd er komt. Als regel geldt dat een melkveehouder die stopt met melken zijn quotum (verder) onbenut kan laten in het jaar dat hij stopt. Hij moet het quotum uiterlijk in december van dat jaar verkopen. De minister wil evenwel bezien of de uiterste termijn voor de registratie van de verkoop van het quotum uitgesteld kan worden tot maart 2005. De Tweede Kamer erkent dat dit een kleine tegemoetkoming is, maar is beslist niet tevreden, zo blijkt uit de eerste reacties.

Structureel mag een melkveehouder vanaf 1 april 2004 nog slechts 30 procent van het quotum verleasen. De overige 70 procent moet hij zelf volmelken. Als hij slechts 60 procent volmelkt, vervalt 40 procent van het oorspronkelijke quotum aan de nationale reserve, maakt Veerman duidelijk.

Onder voorwaarden is dit quotum terug te krijgen. Veehouders die tijdelijk helemaal stoppen met melken en totaalverleasers die per 1 april volgend jaar niet direct starten met melken, raken na 31 maart 2005 het hele quotum kwijt aan de nationale reserve. Als ze echter binnen 24 maanden (voor 31 maart 2007) weer starten, kunnen ze het quotum onder voorwaarden terugkrijgen. De belangrijkste voorwaarden is dat de melkveehouder in het nieuwe quotumjaar minimaal 70 procent van het quotum weer zelf volmelkt. (Bron: Agd)

Meer informatie Brief van Minister aan de Kamer
Meer informatie Brief van Minister aan de Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.