Home

Achtergrond

Veerman: nauwelijks vertraging bij landinrichting

Landinrichtingsprojecten lopen nauwelijks extra vertraging op doordat besluiten zijn genomen door de secretaris van de Centrale Landinrichtingscommissie (CLC), die hiertoe formeel niet bevoegd was. Dat heeft minister Cees Veerman (landbouw) geantwoord aan de Kamer.

De rechtbank in Groningen oordeelde eerder dit jaar dat bij de ruilverkaveling Sauwerd sprake was van een gebrekkig mandaat. Dat zou ook gelden voor tientallen andere ruilverkavelingsprojecten. Veerman wil dit met terugwerkende kracht vanaf 1996 repareren met een wijziging van de Landinrichtingswet.

Volgens Veerman is de wijziging in het belang van alle betrokkenen, omdat ze rechtszekerheid verschaft; nieuwe bezwaarprocedures zouden enkel langer onzekerheid brengen. De wijziging is een tijdelijke maatregel. Een definitieve regeling komt er pas met de invoering van de Wet Inrichting Landelijke Gebied (WILG), zo geeft Veerman aan. De Kamer behandelt deze wet niet eerder dan 2004.

De minister acht burgers die eerder bezwaar aantekenden tegen een herverkavelingsplan niet benadeeld door de wetswijziging, omdat de CLC projecten alleen formeel en niet inhoudelijk toetst. Er is geen aanleiding “voorzieningen te treffen voor gedupeerden”, aldus Veerman. Twee landinrichtingsprojecten, De Gouw in Noord-Holland en Marshoek-Hoonhorst in Overijssel, zijn opnieuw een juridische procedure begonnen. Voor De Gouw acht Veerman deze route niet kansrijk; bij Marshoek-Hoonhorst zijn de bezwaren deels gegrond verklaard. (Bron: Agd)

Lees ook Rechtbank blokkeert alle ruilverkavelingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.