Home

Achtergrond

VROM wil ook derogatie niet-veebedrijf, maar LNV niet

Niet alleen veebedrijven, maar ook niet-mestproducerende landbouwbedrijven moeten een derogatie hebben vindt VROM. De plaatsingruimte zal hierdoor ook verruimen.

Het milieuministerie wil dit inbrengen in het overleg over het Nederlandse mestbeleid met de Europese Commissie. Het ministerie van landbouw denkt er vooralsnog anders over en vindt een derogatie voor niet-mestproducerende bedrijven onnodig, zo is te horen bij bronnen rond de ministeries.

Bij LTO-Nederland zijn de meningen verdeeld over de suggestie van Vrom. Melkveehouderijvoorman Siemjan Schenk lijkt een derogatie voor ook de niet-mestproducerende bedrijven wel een goed idee. Je kunt daarmee richting Brussel aantonen dat de mest in Nederland verantwoord wordt weggezet, is zijn idee. Bovendien is het misschien mogelijk om dankzij de extra derogaties meer mest per hectare land af te zetten. Voorzitter Aike Maarsingh van de LTO-vakgroep Akkerbouw vindt het juist niet zo’n goed idee. ”Geef ons maar gewoon toestemming 170 kilo organische mest per hectare te mogen afzetten op bouwland en wij zijn tevreden.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.