Home

Achtergrond 294 x bekeken

Tuinders moeten hun wkk-vergoeding nu aanvragen

Tuinders die met hun warmtekrachtinstallatie (wkk) stroom leveren aan het openbare net wordt geadviseerd om er bij hun energiebedrijf op aan te dringen de vergoeding waar zij recht op hebben voor 1 oktober wordt uitbetaald. Het gaat om stroom die tuinders voor 1 juli aan het openbare net hebben geleverd. Na deze datum vindt de afrekening plaats op basis van een nieuwe regeling. LTO Nederland en Cogen Project willen met dit advies voorkomen dat tuinders hun vergoeding op de geleverde elektriciteit mislopen.

De energiebedrijven kunnen bij de overheid korting krijgen op de Regulerende Energie Belasting (REB) wanneer deze bedrijven gebruik maken van elektriciteit die minder schadelijk is voor het milieu. De stroom van een warmtekrachtinstallatie valt in deze categorie. Het gaat daarbij om een kortingsbedrag van 0,57 cent per geleverde kiloWattuur (kWh). Tuinders die met hun wkk deze stroom aan het openbare net leveren krijgen vervolgens een vergoeding van het energiebedrijf. Wanneer het energiebedrijf de afrekening niet voor 1 oktober heeft afgewikkeld vervalt het recht op korting van de REB.

Het advies om de afrekening van de aan het net geleverde stroom voor 1 oktober af te wikkelen heeft te maken met een verandering in het vergoedingsregeling. Op 1 juli 2003 is de MEP (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie)-regeling van kracht geworden. Deze nieuwe regeling vervangt de korting op de REB. De MEP-regeling keert een vergoeding uit die gebaseerd is het zogenoemde ’vermeden’ CO2-uitstoot. Berekeningen hebben aangetoond dat er bij de stroomproductie door wkk’s per saldo minder CO2 wordt vrijkomt dan bij het opwekken van eenzelfde hoeveelheid stroom door elektriciteitscentrales.

De MEP-regeling keert eveneens 0,57 cent per geleverde kWh uit. Dat is in eerste instantie met de overheid afgesproken. Omdat tuinbouwbedrijven met een wkk in eigen beheer niet voor een REB-koring in aanmerking kwamen krijgen ze deze vergoeding binnen de MEP-regeling wel, maar dan moet wel meer dan 10 miljoen kWh’s geleverd zijn. Het betekent dat tuinbouwbedrijven met een eigen wkk een elektriciteitsmeter zal moeten plaatsen om de opgewekte stroom met cijfers te onderbouwen.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen adviseren LTO en Cogen Projects tijdig een wkk-verklaring aan te vragen en op te sturen.

Meer informatie Website van Enerq over MEP

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.