Home

Achtergrond

Regeling bedrijfsovername verder uitgekleed

Het ministerie van landbouw stelt komend jaar ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar voor jonge boeren die een bedrijf willen overnemen. Dat is eenvijfde van het bedrag dat Kamer en toenmalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst vorig jaar waren overeengekomen. Starters kunnen wel meer loon aftrekken van de belasting.

In april 2002 besloten de Kamer en Brinkhorst tot een jaarlijkse steun van 7,5 miljoen euro aan jonge startende boeren. Tweederde van dat bedrag zou bestemd zijn voor innovatieve starters; de rest zou worden besteed aan het opstellen van bedrijfsplannen. Van dit voornemen is inmiddels niets meer over. Voor het ontwikkelen van bedrijfsplannen door starters heeft de huidige minister Veerman in 2004 nog 140.000 euro over. Uitgaande van de overeengekomen bijdrage van 1900 euro per plan, worden hiermee ruim zeventig starters geholpen. Het betreft een staartje van de regeling die in 2003 werd opengesteld. In 2004 volgt geen nieuwe openstelling.

Naast het geld voor de bedrijfsplannen heeft het ministerie 1,4 miljoen euro beschikbaar in het kader van het Borgstellingsfonds. Via het fonds stelt het ministerie zich garant, als jonge boeren een lening moeten afsluiten bij de bank. Hiermee zegt Veerman zo’n zestig jonge boeren te kunnen helpen. Of de borgstelling na 2004 wordt voortgezet is nog onduidelijk.

Starters kunnen wel meer loon aftrekken van de belasting. Het in aftrek te nemen loon wordt ruim verdubbeld, tot een maximum van 5500 euro. Zelfstandigen kunnen zelfs maximaal 11.000 euro aan loon aftrekken. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.