Home

Achtergrond

Gelders fonds voor startende boeren

Binnen vier jaar moet er een Gelders fonds zijn voor de steun aan startende boeren. Dat staat in het gisteren geopenbaarde werkprogramma van Gedeputeerde Staten. Uit dat fonds moeten elk jaar 125 beginnende agrariërs een bijdrage krijgen waarmee ze aan de slag kunnen. Landbouworganisaties dringen al lange tijd aan op zo'n fonds omdat het voor jonge boeren financieel amper nog te doen is om een eigen bedrijf te beginnen.

Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, stellen wel dat het fonds door de Europese Unie moet zijn goedgekeurd. Die ziet doorgaans kritisch toe op overheidssteun aan het bedrijfsleven.

Het startersfonds is een van de punten uit het collegewerkprogramma dat gisteren werd gepresenteerd. In de komende vier jaar willen GS 25 intensieve veehouderijen in Gelderland verplaatsen. Die liggen nu vlakbij natuurgebieden en kunnen daar niet uitbreiden. Ze gaan naar plekken met minder natuur. Daarnaast is het de bedoeling dat tien intensieve varkenshouderijen die voor veel verzuring zorgen, worden omgezet in melkveehouderijen.

Meer informatie Gelders Collegewerkplan 2003 - 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.