Home

Achtergrond

Bureau Heffingen: Minas-aangifte via internet in 2004

Boeren en tuinders kunnen vanaf volgend jaar via internet en vanuit bedrijfsmanagementsystemen aangifte doen van de mineralenboekhouding (Minas). Dat meldt Bureau Heffingen. De digitale Minas-aangifte per 2004 vloeit voort uit het project administratieve lastenverlichting Minas (Palm).

Dit project is deze maand door Bureau Heffingen geëvalueerd. In augustus deed een varkenshouder voor het eerst digitaal aangifte. Deze boer nam samen met dertien collega’s deel aan het proefproject.

Uit deze proef is gebleken dat het mogelijk is in relatief korte tijd en in samenwerking met de sector de administratieve lasten te verminderen door gebruik te maken van het internet, meldt de uitvoeringsinstantie. ”Er ontstaat tijds- en kwaliteitswinst doordat fouten in de registratie eerder gesignaleerd en gecorrigeerd kunnen worden”, meldt de dienst in een verklaring.Naast de aangifte is er ook een zogeheten inzage-applicatie gemaakt. Daarmee kunnen boeren en tuinders thuis via internet bekijken hoe hun bedrijf bij Bureau Heffingen geregistreerd staat.Bureau Heffingen heeft besloten het Palm-project een vervolg te geven. De veertien varkenshouders die aan de proef meewerkten, behouden hun digitale mogelijkheden. Vanaf janauri 2004 is vervolgens een digitale Minas-aangifte voor alle boeren en tuinders mogelijk.

In de loop van volgend jaar is vervolgens aangifte vanuit tal van bedrijfsmanagementsystemen mogelijk. Daarvoor moeten de leveranciers van deze systemen hun software aanpassen. Tot slot wordt het in de loop van volgens jaar ook mogelijk de inzage-applicatie te gebruiken, om daarmee zicht te krijgen op eigen gegevens die bij Bureau Heffingen zijn geregistreerd. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.