Home

Achtergrond

’Brusselse toeslagen moeten terug naar zetmeeltelers’

Ook al wordt het zetmeelquotum niet volgemaakt, toch moet het hele gereserveerde bedrag aan evenwichtspremie en productsteun dat in Brussel ligt worden vrijgemaakt voor de zetmeeltelers. Dat stellen de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en LTO-Akkerbouw.

Nu de opbrengsten van zetmeelaardappelen als gevolg van de droogte minder groot zijn dan verwacht, zijn deze toeslagen juist hard nodig. Dat schrijft de NAV in een brief aan minister Cees Veerman van landbouw. Het zand- en dalgebied is sterk afhankelijk van marktordeningsgewassen en kent daardoor weinig marktwerking. Slechte oogstresultaten worden nauwelijks gecompenseerd door de markt of door meerinkomen in andere jaren. Aike Maarsingh, voorzitter van LTO-Vakgroep Akkerbouw, ziet de vrijmaking van het gereserveerde geld voor de zetmeeltelers als de beste en eenvoudigste weg. ”Wij zijn hier voorstander van. Het is goed te controleren met de gegevens van Avebe en de telers.”

Joop Atsma heeft al eerder aangedrongen op vrijmaken van het zetmeelbudget voor de door droogte getroffen telers.” De CDA-fractie in het Europese Parlement wil de Europese Commissie inventariseert hoeveel de productie achterblijft bij het quotum. Een productiederving van 25% levert al een financieel voordeel op van € 30 miljoen. De zand- en dalgronden in Nederland zijn voor een groot deel afhankelijk van de zetmeelaardappelteelt. Een groot deel van de bedrijven zal opnieuw onaanvaardbaar moeten interen op het bedrijfsvermogen, aldus de NAV. Dit wordt onderschreven door de Rabobanken in de regio.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.