Home

Achtergrond

Beheerscomité suiker kort quotum met 215.513 ton

De totale quotumkorting voor de Europese suikerproducenten komt op 215.513 ton. Dat heeft het beheerscomité gisteren in Brussel besloten. Het comité schiep met het besluit duidelijkheid voor de bietentelers. Eerdere geruchten gingen uit van een korting van 350.000 ton.

Het besluit betekent een korting van 11.033,4 ton op het Nederlandse A-quotum en 2.910,2 ton op het B-quotum. De korting is volgens Gerhard Brijder, die namens het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) in het beheerscomité zit, lager uitgevallen omdat de suikerproductie van Italië zeer tegenviel. Italië is na Duitsland en Frankrijk de derde suikerproducent van Europa.

Behalve de quotumkorting stelde het beheerscomité ook de productieheffing op suiker vast. De productieheffing op het B-quotum komt uit op 19,962 procent. De maximaal mogelijke heffing is 37,5 procent. Op het A- en B-quotum wordt standaard twee procent heffing gezet. De rest van de kosten worden als heffing op het B-quotum gezet. De hoogte van de heffing ligt volgens Brijder in de lijn van de verwachting. Eerdere berichten gingen uit van iets meer dan 20 procent. Voor de Nederlandse telers komt het erop neer dat de industrie € 8,644 per ton bieten zal terugbetalen.

De quotumkorting van het afgelopen jaar was aanmerkelijk groter. Toen werd het Europese suikerquotum met 826.987 ton teruggebracht en kwam de suikerproductie met EU-steun op 13,655 miljoen ton uit.

Lees ook Korting suikerquotum veel groter

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.