Home

Achtergrond

Alfa Beag: Alleen groot bedrijf krijgt kostprijs vergoed

De vaste lasten van de Nederlandse melkveehouders stijgen zo snel dat alleen grote intensieve bedrijven nog een redelijke boterham kunnen verdienen. Die conclusie is te trekken op basis van de jongste bedrijfsvergelijking van accountantsbureau Alfa Beag.

Het Friese boekhoudbureau onderzocht de boekhoudingen over het seizoen 2002/2003 van veertig noordelijke gespecialiseerde melkveebedrijven. Uit de cijfers komt naar voren dat alleen de grote bedrijven met een hoge productie per hectare er door de bank genomen in slagen hun kostprijs vergoed te krijgen. Het gaat dan om de bedrijven van meer dan 50 hectare en een productie van 13.500 kilo per hectare. Zij realiseerden in het afgelopen boekjaar een kostprijs van gemiddeld € 34,04 per honderd kilo. Daarmee blijft de kostprijs ruim anderhalve euro onder de opbrengst van honderd kilo melk.

Met name de invloed van de quotumkosten, welke tot de vaste lasten moeten worden gerekend, neemt steeds meer toe. Volgens Alfa Beag moet goed bekeken worden of de quotumkosten nog wel opwegen tegen de opbrengsten. Vrijwel alleen de grote en intensieve veehouderijbedrijven slagen erin de hoge quotumkosten meer dan vergoed te krijgen. Deze veehouders krijgen in sommige gevallen ook nog eens hun arbeid gecompenseerd.

Uit de bedrijfsvergelijking blijkt dat de spreiding in de kostprijs groot is. Die loopt van € 39,00 voor kleine extensieve bedrijven tot € 33,26 voor een aantal grote intensieve ondernemingen. Toch verschilt ook in de laatst genoemde categorie bedrijven de kostprijs nogal. Er zijn ook grote intensieve bedrijven die een kostprijs hebben van bijna € 35,00. (Bron: Agd)

Meer informatie Melkveehouderij verdiende € 3,42 per honderd kilo in 2002

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.