Home

Achtergrond

600 zeugenhouders krijgen vergoeding fokverbod

LNV wil de ongeveer 600 zeugenhouders die niet accoord zijn gegaan met de vergoeding voor het fokverbod tijdens de varkenspest ruim € 240 per zeug bijbetalen. Dat is de kern van een schikkingsvoorstel dat vanavond in een vergadering in Deurne wordt besproken met de betrokken ondernemers.

Het voorstel geldt alleen voor de vermeerderingsbedrijven. Voor basis- en subfokbedrijven komt nog een aparte regeling. LNV vergoedt alle omzetschade van de vermeerderaars. LNV betaalde al na opheffen van het verbod € 32 per maand uit. Ze betaalt de zeugenhouders die vanaf 3 juni 1997 onder het fokverbod in het toezichtsgebied Venhorst vielen € 171 per zeug na. Daar komt de wettelijke rente nog overheen vanaf 21 februari 1998. Daardoor wordt de totale uitbetaling, bij uitbetaling in december, ongeveer € 244. Zeugenhouders in Oost-Brabant en Noord-Limburg, die vanaf 24 juni 1997 onder het fokverbod vielen, ontvangen nogmaals € 169 per zeug. Dat is inclusief wettelijke rente dan ongeveer € 242 per zeug. Deze bedragen zijn inclusief BTW.

Eventuele vleesvarkens op een gesloten bedrijf blijven buiten de vergoeding. De schade daarvan is moeilijk vast te stellen. Volgens berekeningen varieert die van nul tot een voordeel van krap € 6 per plaats. Bovenop deze schikking vergoedt LNV ook de door de zeugenhouder gemaakte advieskosten. LNV verbindt aan het voorstel de voorwaarde dat minstens 90 procent van de bedrijven er voor 23 oktober mee instemt. LNV wil zo snel mogelijk na die datum uitbetalen. Gezien de betalingstermijnen bij Laser wordt dan begin december uitbetaald.

De schikking is bereikt na onderhandelingen tussen de stichting rechtsbijstand (Interpolis), die 500 zeugenhouders vertegenwoordigde, ZLTO-advies (50 boeren) en het ministerie van LNV. Interpolis liet de onderhandelingen over aan DLV Advies. (Bron: Boerderij)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.