Home

Achtergrond

Verzoek om uitstel uitrijverbod mest wegens droogte

De Tweede-Kamer-fractie van het CDA gaat de ministeries van landbouw en Vrom vragen het verbod om per 1 september mest uit te rijden enkele weken uit te stellen. Omdat de grond kurkdroog is, is het niet mogelijk om nu mest op het land uit te rijden, stelt Annie Schreijer-Pierik. De mest kan nu niet worden opgebracht, omdat het gras dan te veel schade lijdt; de boeren vrezen zodoende met de mest te blijven zitten. Per 1 september mag geen mest meer worden uitgereden op zand- en lössgronden.

Op zand- en löss-gronden is het verboden mest uit te rijden van 1 september tot en met 31 januari. Vorig jaar besloten de beide ministeries op het laatste moment het uitrijverbod met een halve maand uit te stellen, toen in verband met de hevige regenval. Volgens een woordvoerster van het landbouwministerie is er vooralsnog geen reden is het verbod op te schorten. ”We houden het wel goed in de gaten. Maar voor uitstel van het uitrijverbod is het nog wat vroeg.”

Loonwerkersorganisatie Cumela Nederland pleit ervoor om het uitrijden van mest standaard toe te staan tot 15 september. Dat is beter dan ieder jaar weer uitstel van het uitrijverbod te bedingen, vindt loonwerkersorganisatie Cumela Nederland. In voorgaande jaren volgde telkens uitstel van het verbod met ruim twee weken. Dan is het beter de wettelijke termijn op 15 september te zetten, gelijk aan die van grasland op klei. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.