Home

Achtergrond

Veerman stelt uitrijverbod voor mest toch met twee weken uit

Het uitrijverbod voor dierlijke mest op zand- en lössgrond wordt toch met twee weken uitgesteld in verband met de droogte. De mest mag nu tot en met 15 september worden uitgereden. Dat heeft minister van landbouw Cees Veerman gisteren toegezegd aan de Tweede Kamer.

Afgelopen dinsdag wilde Veerman nog niet tot uitstel overgaan. Toen zei hij dit in beraad te willen nemen, mits begin september regen valt. Anders zou te veel schade toegebracht worden aan het milieu. Gezien de uitzonderlijke droogte en de verwachting dat op korte termijn regen valt, heeft Veerman nu de knoop doorgehakt.

Vanuit de kamer werd de minister gevraagd te onderzoeken of het uitrijverbod structureel in kan gaan per 15 september. Veerman zei hier naar te willen kijken, maar temperde te hoge verwachtingen op zo’n structureel uitstel. LPF-Kamerlid Wien van den Brink overweegt een amendement op de Meststoffenwet in te dienen, als Veerman de ingangsdatum van het uitrijverbod niet structureel twee weken opschuift.

Dit geeft de boeren wat meer ruimte om hun mestopslag leeg te rijden. Zeker nu er ook al percelen maïs geoogst zijn waarop de komende twee weken nog mest kan worden uitgereden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.