Home

Achtergrond

Uitstel mestuitrijverbod onwaarschijnlijk

Er komt voorlopig nog geen uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest op zand- en lössgrond. Alleen als pas begin september regen van enige betekenis valt, wil landbouwminister Cees Veerman een verzoek om dan mest uit te rijden ”met een positieve grondhouding bezien”. Volgens Veerman heeft verlenging van de mogelijkheid om uit te rijden is alleen zinvol als er regen valt. Als dit niet het geval is, brengt opbrengen van mest schade toe aan het milieu.

Als er vóór 1 september regen valt, kan de mest nog voordat het uitrijverbod ingaat worden opgebracht. Het verbod gaat dan gewoon per 1 september in, licht een woordvoerder van het departement toe. Verschillende partijen hebben de minister eerder om uitstel van het verbod met minimaal twee weken gevraagd, in verband met de droogte. De verwachting is dat melkveehouders deze week massaal mest uitrijden. Dat is een reactie op de aankondiging van wisselvallig weer met toenemende kans op buien.

De neerslag is een essentiële voorwaarde voor het uitrijden van dierlijke mest op grasland. Bij droog weer en veel zon verbrandt het gras, waarmee het gewas wordt geschaad en de dierlijke mest voor een groot deel onbenut blijft.

Het is niet duidelijk hoeveel opgeslagen mest deze week nog uitgereden móet worden om problemen te voorkomen met overvolle opslagen. Een grote groep melkveehouders heeft voldoende opslagcapaciteit tot 1 februari. Mineralendeskundigen benadrukken in dat verband dat de problemen met het uitrijverbod meer te maken hebben met een tekort aan opslagcapaciteit dan met een mineralenprobleem. Vanuit de gedachte van efficiënt mineralenbeheer wordt juist het uitrijden van mest in het voorjaar bepleit. (Bron: Agd)

Lees ook Verzoek om uitstel uitrijverbod mest wegens droogte

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.